PRIPOROČILA ZA STARŠE IN OTROKE
o zdravju, preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, o primernem vedenju ...


PRVA POMOČ PRI OTROCIH

V predšolskem obdobju otroci pogosto zbolijo, imajo razne alergije (na določeno vrsto hrane, insekte, lahko padejo v šok, nezavest…), deležni so nalezljivih in dihalnih bolezni, se ponesrečijo (se srečajo z modricami, urezninami…).
Več o tem, kako postopamo, ko otrok zboli, kako mu nuditi prvo pomoč v primeru nezavesti, modric, ureznin… lahko izveste tukaj.

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI

Zloženka
http://www.zzv-lj.si/promocija-zdravja-in-zdravstvena-statistika/zdravje-v-vrtcu/zlozenka-preprecujmo-nalezljive-bolezni.pdfOBVESTILO O ŠIRJENJU NALEZLJIVIH BOLEZNI


Spoštovani starši!

Glede na novice iz medijev o povečanem številu obolelih otrok z virusnimi obolenji (kot sta bronhiolitis in adenovirus) so predstavniki Skupnosti vrtcev Slovenije in Aktiva OPZHR pripravili enotna navodila o ravnanju v izrednem stanju.

Navodila za preprečevanje virusnih obolenj pri predšolskih otrocih


Januar 2013Obvestilo:
Ušivost

NAVODILA-UŠIVOST

Kaj je značilno za pojavljanje ušivosti in kako se je lahko znebimo?

UŠIVOST

Ušivost je kožna nalezljiva bolezen, razširjena po vsem svetu. Izbruhi se najpogosteje pojavljajo v otroških predšolskih in šolskih kolektivih ter zavodih. Rezervoar je človek. V Sloveniji opažamo v glavnem naglavne uši, ki živijo na lasišču, redkeje pa tudi na obrveh in trepalnicah. Povzročajo mnoge neprijetnosti, predvsem srbenje lasišča, kot posledice praskanja pa opraskanine lasišča, kraste ter naknadne gnojne okužbe. Infestacija s telesnimi (oblačilnimi) in sramnimi ušmi je mnogo redkejša.

Glavna pot prenosa je direktni stik z infestirano osebo, menjanje in nošenje delov oblačil (kape, šali), telesne uši pa se lahko prenašajo tudi preko posteljnine ali skupnih oblačil. Tako naglavne kot telesne uši lahko preživijo brez hrane približno sedem do deset dni. Razvojni ciklus uši ima tri oblike: jajčece (gnido), nimfo in odraslo uš. Za vzdrževanje razvojnega ciklusa uši je potrebna temperatura 320 C. Jajčeca naglavne uši se ne razvijajo, če je temperatura nižja od 220 C. V ugodnih pogojih se iz jajčec razvijejo v 7 do 10 dneh nimfe, iz teh pa v 7 do 13 dneh odrasle uši, ki lahko zopet ležejo jajčeca. Razvojni ciklus naglavne in telesne uši traja torej v povprečju 18 dni, odrasle uši pa živijo okoli mesec dni.

UKREPI ZA OBVADOVANJE UŠIVOSTI

· Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in odraslih uši.
· Omejimo neposreden stik z infestirano osebo.
· Otrokom je potrebno redno vsakodnevno pregledati lasišča.
· Če se uši pojavijo v vrtčevskem ali šolskem kolektivu, je potrebno obvestiti vodstvo vrtca ali šole in nato vse starše v prizadetih skupinah ali razredih.
· Vzgojiteljica ali pomočnica vzgojiteljice naj vsaj dvakrat tedensko pregledata lasišča otrok.
· Ob pojavu ušivosti pri osebi, se morajo pregledati za ušivost tudi družinski člani in tesni kontakti. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh infestiranih oseb hkrati.
· Posteljnino, vzglavnike, pokrivala, šale, moramo nujno oprati na temperaturi vsaj 600 C.
· Prostore pogosto presesamo in ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače in tudi avtomobilske sedeže, kamor smo lahko zanesli odrasle uši. Ker lahko zdržijo brez hrane dlje časa, moramo pomisliti na vse kotičke, kjer se lahko zadržujejo.
· Zdravljenje:
o uporaba enega izmed preparatov, ki so na tržišču, po navodilu proizvajalca in
o uporaba glavnikov za prečesavanje;
POZOR!!! Noben preparat ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razuševanja po 7 do 10 dneh ponoviti.


PRAVILA VEDENJA NA AVTOBUSU

V sklopu vrtca otroci pogosto gredo na izlete, v gledališče, v galerijo... Tja se podajo z avtobusom. O pravilih vedenja na avtobusu si lahko preberete tukaj.


OBVESTILO
Varnost otrok na prvem mestu

Z otroki v tem času vedno več časa preživljamo na zunanjih površinah, prav tako oddajamo otroke na igrišču.
Zato vas prosimo in opozarjamo, da vhodna ograjna vrata vedno zaprete do konca, torej tudi z dodatnim zatičem.Varnost je na prvem mestu, pri tem pa imate tudi vi starši veliko nalogo.NAJ SE VAM NIKOLI NE MUDI TOLIKO, DA NE BI
POSKRBELI ZA VARNOST NAŠIH OTROK!
ZATO ZAPIRAJTE VRATA IN ZATIČE NA ZUNANJIH OGRAJAH!


Zaposleni Vrtca Mengeš