PREHRANA

Primerna prehrana zagotavlja otroku primerno rast in razvoj ter krepi zdravje. Ker v Vrtcu Mengeš skrbimo za zdravje otrok, je v ospredju tudi načrtovanje prehrane.
V Vrtcu Mengeš se zavedamo, da je prehrana otrok izredno pomembna, ker je odraščanje obdobje fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Večina naših otrok, preživi v vrtcu dve tretjini svojega aktivnega časa, zato z vso odgovornostjo in strokovnostjo pripravljamo prehranjevalni program za posamezno starostno obdobje.
Pomembno je, da se v najmlajšem obdobju oblikujejo ustrezne prehranske navade, kajti te vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju.
Pri načrtovanju prehrane upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005; nove Smernice začnejo veljati s šolskim letom 2024/25), priprava hrane pa poteka po smernicah sistema HACCP (sistem zagotavljanja zdravstveno ustreznost po metodi ocene tveganja) in ob upoštevanju dobre higienske prakse. Upoštevamo, da so časi od priprave do serviranja hrane čim krajši, kar nam zagotavlja določeno mero mikrobiološke varnosti hrane.


Zaradi neslutenih razsežnostih poplav v Vrtcu Mengeš 4.8.2024, centralna kuhinja v enoti Gobica ne obratuje več. Hrano za najmlajše pripravljamo v kuhinji enote Sonček; v enoto Playbox in enoto Kančeva hiša, pa jo vozimo v transportnih posodah. 

Zaradi majhne kapacitete kuhinje v enoti Sonček, nam za preostale enote dostavlja tople obroke podjetje Jantas d.o.o. na sledeče enote: TVD Partizan, PGD Loka, AIA, Glasbena šola in Mala Gobica. Zajtrki s dopoldansko malico in kosila s popoldansko malico nam pripeljejo v transportnih posodahPodjetje pripravlja dnevno sveže zajtrke in kosila, ki bodo pripravljena iz surovin in živil visokega kakovostnega razreda, z manj soli, maščob in sladkorja. Pripravljala se bodo na osnovi Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, Praktikuma in Praktičnih navodil za načrtovanje dnevnih toplih obrokov za otroke v šolah ter Priročnika z merili kakovosti za živila v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Kosila bodo pripravljali iz svežih surovin, brez konzervansov in ojačevalcev okusov, sestavljena iz priporočenih kombinacij različnih živil iz vseh skupin živil, ki zagotavljajo ustrezen energijski vnos vseh hranil, potrebnih za normalno delovanje organizma. Priprava hrane bo potekala tako, da bodo izpolnjeni vsi zdravstveno-higienski predpisi skladno z načeli sistema HACCP. 


Glavni obroki so zajtrk, kosilo in malica. Preko celega dneva imajo otroci na voljo sveže sezonsko sadje in nesladkan čaj ali vodo.
Jedilnik je ves čas na vpogled staršem na oglasni deski, tako, da lahko dnevno spremljajo prehrano svojega otroka in jo dopolnjujejo s prehrano doma.

PREHRANA V VRTCU je:
URAVNOTEŽENA - biološko (hranilno) polnovredna energijsko in hranilno uravnotežena, usklajena s fiziološkimi potrebami organizma, razporejena v pravilnem ritmu prehranjevanja.
Uravnotežena prehrana vsebuje vse esencialne (najpomembnejše) hranilne snovi v takih količinah in razmerjih, da zadoščajo za delovanje vseh funkcij organizma v največji možni meri.
VAROVALNA - vključujemo živila z veliko dietnih vlaknin, z omejeno količino maščob, nasičenih maščobnih kislin, holesterola, sladkorja soli in dodatkov (polifosfati…)
ZDRAVA - mikrobiološko neoporečna, ne vsebuje prepovedanih dodatkov bioloških in kemičnih

NAČRTOVANJE IN ORGANIZACIJA PREHRANE

Pri sestavi jedilnikov, se zavedamo, da je okusov toliko, kolikor je tistih, za katere pripravljamo hrano. Kar pomeni, da vsem vedno ne moremo ustreči in tudi zaradi tega sestavljamo pestre jedilnike (ki se ne ponovijo vsaj 21 dni), da zadovoljimo kar najširši krog različnih okusov.
Kakšna je prehrana v našem vrtcu?
Jedilnik zadošča 70-75% dnevnih energijskih in bioloških potreb otrok:
- zajtrk z dopoldansko malico pokriva 20-30 %,
- kosilo 30-40%
- popoldanska malica 10-15%

V vsakodnevnih jedilnikih je v skladu s strokovno zdravstvenimi priporočili zastopan:
• 50-55% delež ogljikovih hidratov,
• 20-30% maščob,
• 10-15 % beljakovin
• dovolj vlaknin, vitaminov in mineralov

· vsaj enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok (Zeleni ponedeljek)
· vključujemo stročnice (grah, fižol, leča, čičerika) in žitarice (pira, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja) v prehrano – tudi kot biološko enakovredno nadomestilo za meso
· vsakodnevno vključujemo mleko in mlečne izdelke (potrebe po kalciju)
· vsakodnevna prehrana vsebuje sveže sadje in/ali zelenjavo;
·kot sestavni del obrokov ponudimo zdrave sadne/zelenjavne sokove, ki so večinoma brez dodanega sladkorja in s 100% sadnim deležem
·Občasno meso klavnih živali zamenjamo za ribe
· pri pripravi obrokov ne uporabljamo nobenih umetnih dodatkov za izboljšanje okusa
(goveja kocka, vegeta ipd.) ampak samo naravne začimbe;
· Izogibamo se nezdravim načinom toplotne obdelave (cvrtje)
·omejujemo porabo sladkorja, soli in maščob
· za slajenje uporabljamo med
· omejujemo uživanje belega in pol belega kruha ter ga nadomeščamo z ajdovim, rženim,
črnim, ovsenim in polnozrnatim
·uporabljamo kvalitetne maščobe ( 100% sončnično, repično, olivno, bučno olje, ter maslo
· nabavljamo živila sproti in sveža
·se izogibamo prečiščenim živilom in industrijsko pripravljenim jedem
· sladice in sladoled vključujemo v jedilnik občasno, pri popoldanski malici so v kombinaciji s sadjem

PRINAŠANJE HRANE V VRTEC
Zaradi zagotavljanja zdravstvene ustreznosti živil, starši praviloma ne smejo prinašati hrane v vrtec.
Ker pa je praznovanje rojstnega dneva v vrtcu vesel dogodek, smejo starši v vrtec prinesti živila, ki so zapakirana v originalni embalaži z ustrezno deklaracijo, iz katere je razvidno, da se živilo lahko hrani na sobni temperaturi.
Živila, kot so torte, pudingi, pite, sladoled ipd., zahtevajo neprekinjeno hladno verigo, zaradi česar jih je prepovedano nositi v vrtec, ker predstavljajo večje tveganje za neustreznost živil.
Otroke učimo, da obilica hrane, ni edini način praznovanja. Ker pa smo tudi Eko vrtec in skrbimo, da se otroci zdravo prehranjujejo, priporočamo staršem, da če želijo prinesti hrano, naj bo to sveže in suho sadje, ali pa 100% sok.ZDRAVA OTROŠKA PREHRANA

Več o tem si lahko preberete v : priročniku in zloženki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ZDRAVA PREHRANA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU.

OBVESTILO STARŠEM:
Označevanje alergenov v jedeh


Spoštovani starši!
V skladu z zakonodajo je potrebno obvezno označevanje alergenov v jedeh, ki jih pripravljamo v vrtcu.
Več o tem si lahko preberete tukaj.

Označevanje alergenov v živilih